oljepris.se
RightOljeSnack RightStatistik RightRapporter RightPeak Oil Ny! RightWTI RightBrent RightÖvriga
RightKontakt

Gunnar Lindstedt

Gunnar Lindstedt, ekonomijournalist på Veckans Affärer.
Foto: Marcus Hjelm
Våren 2005 kom Gunnar ut med boken: Olja - jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar.

Samhället är dubbelt. Å ena sidan ska vi vara miljövänliga. Å andra sidan ska vi konsumera mer och mer. Det finns inget rim och reson i detta. Konsumtion är det heligaste av allt. Jag tror att vi måste börja hushålla med resurserna och inte konsumera så mycket som vi gör idag. Därför är det viktigt att de produkter som tillverkas blir gjorda på ett bra sätt snarare än att de är extremt billiga, säger Gunnar Lindstedt.

"Det finns en del skräcksenarior som har slagit mig på senare tid", berättar Gunnar. "Om oljan försvinner och det globala systemet inte längre fungerar är risken stor att vi går rakt in i väggen. Att vid denna tidpunkt bygga upp ett nytt hållbart samhälle under rådande resursbrist kan bli problematiskt. Det vore bättre att dra ner på takten nu och 'ställa om' medan vi fortfarande har oljeresurser. Vi borde använda den olja som finns kvar till att skapa ett vettigt produktionssystem. Inte fortsätta att uppmuntra 'köp-slit-och-släng'-mentaliteten och flytta all produktion av enkla varor till Kina."

Gunnar Lindstedt kom 2005 ut med boken Olja : jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar. Till hösten är han aktuell med en nya bok, Svart jord, som handlar om jordbruk. "Den nya boken är en naturlig uppföljare till den gamla boken [Olja]", konstaterar Gunnar. "När oljan börjar sina kommer jordbruket drabbas hårt. Maten vi äter idag produceras helt och hållet med hjälp av olja i form av konstgödsel, bekämpnings-
medel, jordbruksmaskiner, konstbevattning, osv."

Gunnar berättar att det var Kjell Aleklett som fick honom intresserad av Peak Oil. "Jag läste en insändare som Kjell skrivit våren 2003. Därefter åkte jag upp till Uppsala och intervjuade honom. Sedan dess har jag följt frågan. Har man en gång satt sig in i Peak Oil och dess konsekvenser är det svårt att släppa problemet."

Du är unik som ekonomijournalist som vågar kritisera konsumtionssamhället samt belysa problemet med Peak Oil. Håller du med?
"Ser man till Sverige och då speciellt inom näringslivs-
journalistiken och 'Mainstream Media' så är jag kanske det. En del större tidningar har däremot miljöinriktade journalister. Exempelvis skrev Svenska Dagbladet nyligen kritiskt om matindustrin vilket jag uppskattade. Men när det kommer till Peak Oil är det fortfarande tyst. Det har inte ändrats så mycket under de fem åren jag följt frågan."

Till sist, vad anser dina kollegor om Peak Oil?
"En del håller med mig och en del kanske tycker att jag är lite väl extrem. Folk säger inte så mycket. Jag får inte så mycket mothugg. Jag skulle gärna önska att diskussionen var livligare."

Urval av Gunnar Lindstedts senaste krönikor från Veckans Affärer:
Optimisterna och olja
Vi är fast i etanolträsket
Konsumtion till döds


Marcus Hjelm

marcus@oljepris.se
2008-04-11

Använd gärna forumet för att kommentera denna artikel.