oljepris.se
RightOljeSnack RightStatistik RightRapporter RightPeak Oil Ny! RightWTI RightBrent RightÖvriga
RightKontakt

Bo Holmström

Bo Holmström, TV4
Foto: Marcus Hjelm

Peak Oil har svårt att slå i media eftersom det är en långsamt pågående process. Nyhetsverksamhet bygger nästan uteslutande på direkta händelser som t.ex. "Idag har polisen aresterat en...", "Idag har regeringen beslutat att...", "Idag har det exploderat vid...", osv, berättar Bo Holmström.

"Omställningen [bort från oljan] kommer att ta tid. Om vi inte får upp ögonen för hur illa det är ställt så kommer vi inte att hinna", konstaterar Holmström.

"Tre år i rad nu har man inte kunnat öka oljeproduktionen i världen", fortsätter Holmström. Detta har gjort att man nu börjar acceptera Peak Oil-anhängarna i många läger. "Man lyssnar på dem. Man tror mer och mer på att de har rätt. Samtidigt skriker Kina och Indien efter olja".

Bo Holmström var med och rapporterade från de två första ASPO-konferenserna i Uppsala (2002) och Paris (2003). Så sent som i november förra året gjorde han ett nytt reportage från Uppsala med Kjell Aleklett.

TV4-redaktionen var tveksamma inför det senaste reportaget, berättar Holmström: "Ska vi ha den där Aleklett igen. Vi har ju gjort det här förut." Enligt honom har TV4 inget emot att ta upp ämnet [Peak Oil] men de är rädda att upprepa sig.

Holmström är trots allt optimistisk över framtiden: "Det här kommer nog mänskligheten att klara av".


Marcus Hjelm

marcus@oljepris.se
2008-04-13

Använd gärna forumet för att kommentera denna artikel.